tipu.dk

Engelske hilsner: 29 ord og sætninger til at sige “hej” med stil

Hej, Bonjour, Hola, Salaam, Guten tag, Hej, Здравстуйте!

Det er det første ord, du lærer på et nyt sprog, det grundlæggende tegn på velkomst, der viser din hensigt om at tale med nogen. Mest sandsynligt har du lært de grundlæggende engelske hilsner, før du overhovedet begyndte at investere tid i dine sprogkundskaber. Men hvis du vil have mest muligt ud af dit første indtryk, er der et væld af mere farverige måder at sige “hej”.

Vil du vide den mest professionelle måde at hilse på kollegaer på i et videoopkald ? Nogle slangudtryk for at starte en tekst til din lille fætter? Eller et specifikt britisk-engelsk “hej” for at more buschaufføren på din næste tur til London? Denne ultimative liste vil guide dig gennem ordene og sætningerne for at hilse alle på engelsk med tillid.

Formelle hilsner
Nogle gange er du nødt til at bruge mere formelt sprog eller forretningssprog for at holde en professionel tone. Her er de mest almindelige situationer, hvor sådanne hilsner er nødvendige:

 • jobsamtale
 • forretningsmøde
 • kommunikation med topledelsen eller CEO
 • chatter med en ny kollega
 • have en samtale med klienter
 • at vise respekt for en ældre person
 • taler med en, du knap kender

Brug følgende hilsener til at starte en formel samtale i enhver af disse situationer.

1. Hvordan gør du?
Hvis du leder efter en MEGET formel sætning til en, du møder for første gang, vil denne være den bedst egnede. Selvom denne hilsen er ret usædvanlig i dag, kan du stadig høre den fra ældre mennesker.

“Hej. Hvordan har du det?” er perfekt til en forretningsmiddag eller en formel begivenhed, såsom en konference. Ifølge professionel tale på alle sprog er det mest passende svar neutralt eller positivt “Jeg har det godt tak / Fint, tak” for at holde lidt afstand, selvom du faktisk har en meget dårlig dag!

Hvis det bruges som en formel hilsen, bliver “Hvordan gør du”, mærkeligt nok, brugt som en erklæring snarere end et spørgsmål. Dette sker oftest, når man trykker hånd med nogen for første gang. Det er let at høre, om det er tilfældet: der vil ikke være nogen bøjning i slutningen af sætningen. I dette tilfælde er det korrekte svar at gentage spørgsmålet tilbage til spørgeren i samme flade tone, “Hvordan gør du?”

2. Dejligt at møde dig / Glad for at møde dig
Dette er et af de respektfulde hilseneksempler, du kan bruge til at svare en person, du møder for allerførste gang. For eksempel:

Sv: Godmorgen. Jeg er Alex White fra [Company].
B: Dejligt at møde dig, hr. White.

Når folk mødes, er det almindelig praksis at give hånd. Et håndtryk varer generelt i et par sekunder, hvilket giver nok tid til at sige “Glædeligt at møde dig”.

3. Hvordan har du haft det?
Dette er en høflig måde at spørge “Hvordan har du det?” når du ikke har set en person i lang tid. Stil kun dette spørgsmål, hvis du har mødt nogen før.

A: Hvordan har du haft det?
B: Jeg har haft meget travlt med at arbejde. Hvad med dig?

Den bedste måde at sikre, at dine hilsner lyder naturlige og selvsikre, er at øve dem højt, helst med en flydende højttaler for at give dig tips. Ingen at øve med? Find din perfekte vejleder.

4. Godmorgen / god eftermiddag / god aften
Disse måder at hilse på folk bruges på forskellige tidspunkter af dagen. Uanset om du taler med en fast kunde, kolleger eller nye naboer, er disse sætninger effektive til at få bolden i gang. Hilsnerne skifter afhængigt af tidspunktet på dagen. For eksempel bruges “Godmorgen” generelt fra kl. 05.00 til kl. 12.00, mens “Goddag”-tiden er fra kl. 12.00 til kl. 18.00. “Godaften” bruges ofte efter kl. 18.00, eller når solen går ned.

Husk på, at “Godnat” ikke er en hilsen. I formel kommunikation bruges det til at sige farvel. For eksempel:

 • Det var rart at møde dig. Godnat!
 • Godnat! Vi ses i morgen.

For at vise din respekt kan du også tilføje personens efternavn til dine hilsen. Normalt har engelsktalende som modersmål en tendens til at være mere uformelle selv i forretningskommunikation og bruger personens fornavn efter hilsenen:

 • Godmorgen, hr. Houston
 • Goddag, Ms. Partridge
 • Godmorgen, Tom
 • Godaften, Kelly

Det er også almindeligt at sige “Godmorgen, sir/fru” når man hilser på en i en formel situation, hvis navn er ukendt. Det høres ofte af personale, der taler med kunder i butikker, restauranter og hoteller. Vil du pudse dine samtaleevner? Se vores artikel om de fem hovedprincipper for small talk.

Formelle hilsner til breve og e-mails
På ethvert sprog foregår mange af de mest formelle samtaler skriftligt form: jobansøgninger, juridiske spørgsmål, klager over en virksomhed. Her er de bedste måder at hilse på nogen skriftligt, når du har noget seriøst at sige. Du vil måske også tjekke vores praktiske guide til at skrive e-mails på engelsk.

5. Dear Sir or Fru
Hvis du ikke kender navnet på den person, du sender et professionelt brev eller e-mail til, er “Dear Sir or Madam” den mest almindelige måde at starte samtalen på. Det er tydeligt, respektfuldt og til sagen. Nogle tilfælde, hvor dette er nyttigt, omfatter:

 • Når du henvender dig til en afdeling, du gerne vil arbejde med
 • Når du sender en e-mail til en virksomhed
 • Men hvis du er i stand til at finde den person, du vil tale med med nogle online research, er det meget mere professionelt at gøre det og sende en personlig formel hilsen.

6. Hvem det måtte vedrøre
Dette er endnu en professionel måde at adressere en e-mail til en fremmed. Det er lidt gammeldags, men perfekt, hvis din formelle e-mail skal være relevant for en gruppe mennesker, eller hvis du vil lyde særligt reserveret. Egnede situationer omfatter:

 • Når du sender en e-mail til en hel afdeling, som du ikke er bekendt med
 • Når du sender en klage til en virksomhed
 • Når at sende et referencebrev til en person, du plejede at administrere

7. Til ansættelseschefen
Hvis du sender en jobansøgning eller mailer en HR-afdeling om en rolle, du gerne vil ansøge om, er “Til ansættelseschefen” en meget nyttig hilsen. Det er især nyttigt, hvis du sender en e-mail til en generisk “info@”-indbakke for hele virksomheden, fordi den signalerer, at din besked vil handle om en arbejdsmulighed og straks instruerer den, der administrerer indbakken, om at videresende din besked til HR-afdelingen.

8. Kære hr. X / fru X / fru X / frøken X / prof X / dr. X
Hvis du kender navnet og titlen på en person, du sender en formel e-mail til, er det bedre at begynde samtalen med “Kære hr. [efternavn]” i stedet for “Kære hr. eller fru.”

I sjældne tilfælde kan den person, du sender en e-mail til, bruge en hilsen, som angiver deres erhverv. Læger og akademikere, der har en ph.d., bruger nogle gange “Dr”, og universitetsprofessorer bruger nogle gange “Prof”. Ellers kan du bruge “Kære hr [efternavn]” for en mand, “Kære fru [efternavn]” for en gift kvinde eller “Kære frøken [efternavn]” for en ugift kvinde. Hvis du ikke kender den ægteskabelige status for en kvinde, du mailer professionelt, skal du bruge “Ms [efternavn]”. Hvis du ikke kender titlen på den person, du vil kontakte, eller ikke kan gætte deres køn ud fra deres navn, så prøv at slå dem op på Linkedin.

Vær opmærksom på: selv når sender meget formelle professionelle beskeder, vil de fleste mennesker skifte til “Kære [Fornavn] efter den første eller anden e-mail-udveksling. Normalt vil den person, du har henvendt dig til, svare med “Kære [fornavn]”, og efter dette tidspunkt er det høfligt at henvende sig til dem på samme måde.

Ønsker du inspiration til næste linje? Se vores guide til, hvordan du starter et brev og skriver en god hook.

Uformelle hilsner
Når det kommer til en samtale med en nabo eller en sludder med kolleger i en kaffepause, kan du vælge disse uformelle hilsner. Situationer, hvor disse passer naturligt, omfatter:

 • et afslappet møde med kolleger
 • at have en samtale med dit team på arbejdet
 • netværksbegivenheder
 • hilsen til naboer
 • chatter med en ven

9. Hej / Hej / Hej
Som du næsten helt sikkert allerede ved, er “Hej” og “Hej” de mest populære hilsner til uformelle situationer. Generelt efterfølges de af personens navn:

Hej, Michel. Hvordan har du det?
Hej, Monica. Dejligt at se dig!
Som regel skal du bruge “hey” med folk, du kender godt. Det er helt okay at starte en samtale med en fremmed i en uformel situation med “hey”, men udtal det ikke for hårdt i dette tilfælde, ellers kan det virke uhøfligt eller konfronterende.

10. Morgen / eftermiddag / aften
Dette er en venlig og varm måde at hilse på nogen i de fleste uformelle situationer. Det lyder særligt naturligt, hvis du bare går forbi en, som du forholder dig uformelt til, men ikke har tid til en lang snak med, såsom et postbud, en nabo eller en caféassistent. Når det er sagt, virker det lige så godt at starte en længere samtale.

11. Hvordan har du det? / Hvordan går det?
Dette er en afslappet måde at spørge “Hvordan har du det?” Folk foretrækker at stille et af disse spørgsmål efter hovedhilsenen. Normalt efterfølges det af et kort, positivt svar. For eksempel:

A: Hej, Amanda! Hvordan har du det?
B: Fint, tak. Og dig?

12. Dejligt at se dig / Det er dejligt at se dig / Godt at se dig
Når du ikke har set en person i et stykke tid eller møder nogen uventet, så brug en af disse venlige hilsner. Du kan bruge dem i begyndelsen af en samtale eller lige efter det indledende “hej”. Hej Veronica. Dejligt at se dig der.

13. Lang tid ikke set / Det har været et stykke tid
Disse almindelige sætninger bruges til at hilse på en gammel ven eller begynde en samtale med en person, du ikke har set i meget lang tid. Disse udtryk efterfølges ofte af spørgsmål som “Hvordan har du det?” eller “Hvad er nyt?” Og det er en fantastisk måde at starte en lille snak om, hvad der er sket siden dit sidste møde.

A: Hej, John! Lang tid siden. Hvordan har du det?
B: Jeg har det fint, tak! Hvad er nyt?
A: Hej, Taya. Hvordan går det?
B: Godt tak.
A: Jeg har ikke set dig i evigheder.
B: Ja, det er et stykke tid siden.
Vil du have, at disse sætninger skal føles naturlige? Lær dem ved at tale med en vejleder på Preply

Slanghilsener
Slang er sjovt at lære: det er uformelt og lidt fjollet, og at bruge det betyder for nogen, at du er på venskabelige vilkår. Her er nogle forskellige måder at sige “hej” til dine gode venner og yngre slægtninge.

14. Yo!
Denne sjove hilsen kom fra hiphopkulturen i 1990’ernes Amerika. Det er stadig almindeligt brugt i USA i dag.

15. Hvad sker der?
Dette er en meget almindelig slanghilsen, der bruges meget både personligt og over sms. Det er en mere afslappet måde at hilse på en ven ved at spørge, hvordan de har det, og hvad der er nyt i deres liv. Det er ikke uhøfligt og kan bruges sammen med kolleger, som du er tæt på, såvel som familiemedlemmer og venner.

16. Sup
Dette er en kort version af “What’s up?”, som var meget populær i Amerika i begyndelsen af 2000’erne. Nu bruges det for det meste kun ironisk eller i tekst.

17. Heyyy
Når du sender sms’er eller sender direkte beskeder, kan nogle mennesker lide at tilføje ekstra “y” i slutningen af “hey”. Af en eller anden mystisk grund bruges dette oftest, når man flirter. Jo længere halen af “y” er, jo flirtere bliver budskabet! Mere end tre eller fire ser dog lidt desperate ud…

Britiske hilsner
At kende et par britiske engelske hilsner vil få dig til at virke særligt venlig, når du rejser til Storbritannien, hvilket viser fra det allerførste indtryk, at du ønsker at engagere dig i den lokale kultur. Her er nogle britiske “hej”, perfekte til at teste på dronningen eller på dine kammerater nede på pubben!

18. Dejligt at møde dig / Dejligt at se dig
Når briterne hilser på hinanden i formelle omgivelser, er det mere sandsynligt, at briterne beskriver det som “dejligt” at møde nogen end “rart”. Hvis du rejser til Storbritannien, vil du bemærke, at mange mennesker bruger ordet “dejligt” til at betyde det samme som “fint” på amerikansk engelsk. For britisk engelsktalende lyder det venligere og mere oprigtigt.

19. Er du okay?
Dette er en britisk slangversion af “Hello. Hvordan har du det?” Hvis din ven hilser dig sådan her, kan du svare med “ja, fint” eller, hvis du vil lyde endnu mere britisk, “ikke dårligt” – hvilket betyder præcis det samme.

20. Okay, makker? / Okay?
Dette er en meget almindelig slang måde at sige et afslappet “hej” til en ven. Det er en forkortet version af “Er du okay?”. Endnu en gang er et passende og venligt svar “Ikke dårligt, ven, du?”

21. Hej!
Dette er en meget almindelig måde at sige “hej”, især i det nordlige England. Det bruges også meget i tekstbeskeder.

22. Hvad er craic?
Denne hilsen bruges kun i Irland, og “craic” udtales for at rime på de engelske ord “crack” og “back”. Det er en meget varm sætning, som betyder, “hvad er nyt med dig?” eller “har du en interessant ny sladder siden vi sidst mødtes?”

Vær dog forsigtig: hvis du bruger denne sætning til at hilse på en irer og ikke selv er irsk, er det muligt, at de måske tror, du er gør grin med dem! Sulten efter noget mere britisk slang? Se vores guide til de 40 mest mindeværdige britiske slangord for ESL-elever

Sjove hilsner
Det er meget svært at være sjov på et nyt sprog (eller svært at være sjovt med vilje, i det mindste!). At kunne forstå og lave vittigheder ses ofte endda som et tegn på flydende. Hvis du stadig er i gang med at lære, er det en simpel måde at få nogen til at grine ved at smutte en dum eller gammeldags version af “hej” ind i en samtale. Hvis du lærer engelsk for at chatte med en partner eller venner, kan det være meget sjovt at overraske dem med en af disse underlige samtalestartere. Her er nogle mindre seriøse “hej” og tips til, hvornår du skal prøve dem for at opnå maksimal effekt.

23. Hej!
Dette er en meget gammel hilsen, der daterer sig helt tilbage til oldengelsk, og som engang blev brugt af sømænd til at kalde skibe. I dag tales det kun rigtigt af Svampebob og andre havbaserede tegneseriefigurer. Det er lige så fjollet, når det skrives i en sms som personligt.

24. Hej fremmede!
Dette bruges nogle gange, når du hilser på venner, som du ikke har set i et stykke tid. Det er en sjovere version af “lang tid, ikke se”.

25. ‘Ello, gov’nor!
Dette er en forkortet version af “Hej, guvernør”, en hilsen brugt af håndværkere i det victorianske London for at vise respekt, når de taler med overklassemedlemmer i samfundet. At droppe “H”et fra “Hello” er beregnet til at få udtalen til at lyde som den berømte “cockney”-accent, der er forbundet med det østlige London. I dag bruges det kun rigtigt af folk, der driller deres britiske kolleger!

26. Godmorgen!
Dette er en latterlig måde at sige “Godmorgen” på. Det er unødvendigt formelt og forbundet med gammeldags poesi, så at bruge det i ægte samtale er bestemt ret dumt!

27. What’s crackin’?
Dette er en anden måde at sige: “Hvad sker der?” eller “Hvad sker der?”.

28. Hvad sker der med smørblomst?
Dette er en meget sjældent brugt hilsen, men den vil helt sikkert få nogen til at grine. En ranunkel er en sart gul blomst, der vokser i græs, og også en meget almindelig ting at navngive din kæledyrsko. Det er ret sjovt at omtale en voksen som “smørblomst”.

29. Hejsa!
Dette er en forkortelse af “How do you do?” stereotypt brugt i nogle regioner i Canada og Amerika. Nu bruges det for det meste kun af tegneseriecowboys.

Et kort efterord
Et velvalgt “hej” sætter tonen for enhver samtale, uanset om man taler tæt på ven eller en du knap kender. Vær ikke bange for at prøve disse nye udtryk i din daglige kommunikation. Bevæbnet med disse ord og sætninger kan du starte næsten enhver samtale på en mere levende og flydende måde.

Vil du tale med selvtillid så hurtigt som muligt? Find et personligt engelsk underviser, der passer perfekt til dit budget og tidsplan.

Ofte stillede spørgsmål om engelske hilsner

Hvad er simple hilsner?

 • Denne De enkleste hilsner er de gammeldags “hej”, “hej” eller “hej”. Du kan bruge disse i næsten enhver situation!
 • Hvordan siger du hej på en sød måde?
 • Hvis du vil være lidt mindre formel og lidt mere venlig, kan du gå med “hej der,” eller endnu bedre til over-sms eller onlinebesked, “hej der :).” En anden sød hilsen er at sige hej på et andet sprog, f.eks. “hola.”

Hvordan hilser man på nogen i chatten?

 • En chat er generelt uformel, så at sige “hey” eller noget endnu venligere (og mere slang-ier) som “yo” eller “what’s up” vil gøre det.
 • Hvordan hilser du respektfuldt på nogen?
 • De mest respektfulde hilsner er formelle hilsner som “hej” eller tidsrelaterede hilsner som “godmorgen” eller “god aften”. For at gøre det endnu mere respektfuldt skal du tilføje lytterens formelle titel bagefter, som f.eks. “hej, hr. eller fru ______,” eller endda “hej, hr. eller fru.”